Кои антивируси ще пазят Windows XP след 8 април

Освен на популярни решения като Avira и AVG, потребителите могат да разчитат и на удължена поддръжка от Microsoft с нейния Security Essentials

Отдавна е известно, че Microsoft ще прекрати поддръжката на популярната операционна система Windows XP на 8 април. Това означава, че след тази дата потребителите на компютри под управление на 12-годишната ОС няма да получават обновления на сигурността от Microsoft и така ще бъдат изложени на рискове от атаки.

Microsoft прави всичко възможно да убеди потребителите на Windows XP да преминат към по-съвременна операционна система – например Windows 7 или Windows 8. Много потребители обаче, особено домашните, очевидно ще продължат да ползват добре познатата им Windows XP, поради нежелание да сменят компютъра си или да купуват нова операционна система.

Едно е сигурно – след 8 април всяка открита уязвимост в Windows XP ще отваря широко вратата за хакери, тъй като Microsoft няма да предлага решения на подобни проблеми. Така защитата на потребителите остава в ръцете на външните разработчици на софтуер за сигурност. Ще стане абсолютно наложително потребителите на Windows XP да разполагат с актуална антивирусна програма.

В момента голяма част от компютрите с Windows XP разчитат на безплатния антивирус Microsoft Security Essentials. Добрата новина е, че наскоро Microsoft реши да удължи поддръжката на Windows XP в своя продукт до юли 2015 г. – дотогава потребителите ще получават обновления на вирусните дефиниции, но самата програма няма да бъде достъпна за сваляне за Windows XP след 8 април т.г.

Външни разработчици обаче ще продължат да предлагат и поддържат версии на своите антивирусни продукти за остарялата, но все още много популярна платформа. Специалистите по сигурност от AV-TEST публикуваха наскоро списък с антивирусни програми, които ще работят с Windows XP след април 2014 г.

AV-TEST уточнява, че на потребителите на Outlook ще се наложи да мигрират към решения за е-поща като Mozilla Thunderbird. Някои приложения, които са част от Windows XP, също ще станат уязвими, така че се препоръчва преход към техни алтернативи, за които е осигурена поддръжка за Windows XP.

Ето и пълният списък на антивирусните компании (по азбучен ред), които ще продължат да поддържат Windows XP след пенсиониране на системата:

AV-TEST препоръчва на потребителите на Windows XP да си свалят и инсталират някой от изброените продукти за сигурност, за да избегнат рискове след прекратяване на поддръжката на системата.

Източник: TechNews
Дата21.01.14

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019