Чувствате ли се в безопасност, докато сърфирате в Интернет?

Проучването е проведено в периода 11.07-14.07.
 

Половината интернет потребители в интернет се безпокоят за личните си данни докато са в мрежата. Това твърди последно проучване на авторитетната агенция Pew Internet.

Според данните от доклада, повечето хора се притесняват, че снимките, информацията, имейл адреса, рождените им дати, домашният им адрес, телефонният им номер или групите, в които членуват, може да попаднат в ръцете на неправилните хора и личната им информация да бъде застрашена от онлайн престъпници. Проучването дори показва, че броят на хората, които се притесняват за данните си в интернет, е нараснал с цели 30% спрямо същото проучване от 2009-та година.

В изследването от тази година са участвали 792-ма души, като от Pew Internet докладват, че цели 86% от тях са предприели мерки да предпазят информацията си преди да влязат в мрежата. Това включва почистване на бисквитките на браузера, избягването на употребата на истинско име, използване на виртуални мрежи, както и опит за промяна на IP адреса. 55% пък са се уверили, че не ги следят хора, групи или дори правителството преди да се включат в интернет.

Въпреки всички опити за анонимност обаче, 59% от изследваните признават, че не вярват да постигнат пълна анонимност в интернет. 68% от тях дори смятат, че съвременните закони не правят необходимото, за да защитят интернет потребителите.

Други 21% признават, че са ставали жертва на извличане на лична информация в интернет, 12% са били обиждани или преследвани в мрежата, а 6% признават, че репутацията им е била накърнена вследствие на действия в интернет.

„Потребителите очевидно искат да останат анонимни в интернет и се безпокоят все повече, че това е невъзможно” споделя Лий Райни от Pew Internet. „Притесненията им се разпростират върху цялата наблюдателна екосистема. Всъщност, те са дори по-упорити в опитите си да замаскират информацията си от хакери, приятели и членове на семейството, отколкото от правителството.”

Източник: Kaldata
Дата: 06.09.13

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019