Грид системи може да заменят интернет

Изследователските грид системи ще заменят интернет, смятат редица специалисти

Напоследък редица научни екипи работят по развитие и усъвършенстване на грид системите. Прокрадват се мнения, че именно тези системи могат да заменят сегашния интернет, като предложат достъпен изчислителен ресурс за всеки потребител.

Специалисти от Европейския център за ядрени изследвания (CERN), например, разработват компютърна мрежа, известна като Worldwide LHC Computing Grid. Тя е замислена като система за работа с огромен обем данни – чрез включване към нея на 200 000 компютъра учените обработват всяка година 26 милиона гигабайта информация, постъпваща от Големия адронен колайдер.

Системата се усъвършенства постоянно за по-висока ефективност и удобство с цел масово използване. Направени бяха дори опити в грида да се включат мобилни устройства като iPhone и iPad, като резултатите са обнадеждаващи.

По аналогичен проект с гръмкото название World Community Grid работи IBM съвместно с учени от университета Бъркли. По време на изпитанията също се използват мобилни устройства, а към мрежата вече са включени около половин милион потребители на РС.

В момента действат няколко автономни грид системи, които се използват основно за нестандартни проекти от рода на търсене на извънземни цивилизации. Според експертите обаче, ако всички съществуващи компютри се свържат в една грид система, ще се получи огромен ресурс, достъпен за всеки потребител на планетата.

Дали това ще бъде „новият интернет”, предстои да видим…

Източник: TechNews
Дата: 20.08.13

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019