Как мога да разбера дали на компютъра ми има вирус?


Отнася се за Windows 7

Ако отговорите с "да" на някой от въпросите по-долу, компютърът може да има вирус.

 

Работи ли много бавно компютърът?

Често срещан симптом за наличие на вирус е много по-бавната от обикновено работа на компютъра. Въпреки това може да има и други причини за бавната работа, включително твърд диск, нуждаещ се от дефрагментиране; възможно е още компютърът да се нуждае от повече оперативна памет (RAM) или на него да има шпионски софтуер или рекламен софтуер. За повече информация относно шпионския софтуер четете в следващите статии (Как да разберете дали компютърът ви е заразен с шпионски софтуер?).
 

Получавате ли неочаквани съобщения или програми, стартиращи се автоматично?

Някои вируси могат да нанесат вреди на Windows или някои от програмите. Резултатите от тези вреди могат да включват съобщения, появяващи се неочаквано, или програми, стартиращи и затварящи се автоматично, или Windows да се изключва внезапно.
 

Работи ли твърде много вашият модем или твърд диск?

Имейл вирусът работи, като изпраща множество копия от себе си по електронната поща. Един от индикаторите за това е лампичката за активност на широколентовия или външен модем да свети постоянно; друг е звукът, показващ, че твърдият диск на компютъра работи непрекъснато. Това не винаги са симптоми за компютърен вирус, но съчетани с други проблеми, могат да покажат наличие на зараза с вирус.
 

За да проверите за вируси, сканирайте своя компютър с антивирусна програма. Всеки ден се появяват нови вируси, затова e важно да поддържате своята антивирусна програма актуална. 
 

*За повече информация относно компютърната защита отидете на страницата Защита вкъщи на уеб сайта на Microsoft.

**Ако имате съмнения за злонамерен софтуер на вашия компютър, можете да се свържете с нас чрез формата тук.

ИзточникiSOFT Computers
Дата: 25.07.2013

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019