SSD или HDD да изберем за лаптопа

Според мнозина от хардуерните производители (и най-вече според онези, които правят чиповете за флаш-паметите) флаш-базираните SSD (от solid state drive) устройства са бъдещето. Те очевидно имат редица предимства в сравнение с HDD концепцията – ползват по-малко ток, по-тихи са и понеже нямат движещи се части, рисковете от механични повреди при тях са по-малки, отколкото при традиционните хард дискове. Но дали наистина е така? 

За цената на хубавите неща

Използването на флаш-базирани устройства за съхранение в преносимите компютри всъщност изобщо не е нова идея. Но въпреки всички предимства на този тип съхранение, то все още не е изместило стандартните устройства, базирани на въртящи се магнитни плочи. Причината е във все още доста високата им цена.

От друга страна, цените на флаш-базираните SSD устройства падат непрекъснато. Но дали това снижение на цените ще може да направи флаш дисковете конкурентноспособни в сравнение с традиционните също все по-евтини и с все по-голям капацитет HDD?

Според Дейвид Флин, главен технически директор на компанията Fusion-io, сега на пазара има излишък на флаш памет, което принуждава производителите да свалят цените. 

Въпреки тези намаления обаче SSD устройствата за съхранение все още струват с няколкостотин лева повече, отколкото HDD конкурентите си със сходен капацитет. За да оправдаят тази разлика SSD дисковете пък и лаптопите, оборудвани с тях, трябва да покажат значителни предимства спрямо преносимите машини, екипирани със стандартни хард дискове. За да проверят дали ценовият бонус си заслужава, наскоро британски колеги тестваха две двойки ултрапортативни ноутбуци от Fujitsu и Dell, които се предлагат на пазарите – екипирани съответно с мобилен 1,8-инчов HDD диск със скорост на въртене 4200rpm и с 32GB SSD. А ето какво показват и резултатите.

Няма изявен победител?

Да, резултатите очевидно не са еднозначни – в някои от тестовете SSD устройствата са показали явни предимства, но в други – оценките са в полза на HDD моделите.

Benchmark пакетът за тестване на цялостната системна производителност - WorldBench 6, Beta 2 – не е показал съществена разлика в представянето на машините с хард дискове и тези с флаш-базирани SSD. Така например двата тестови модела Dell ATG D620, оборудвани с 2.0GHz Core 2 Duo T7200 процесори и 1GB системна памет и с разлика само във вида пространство за съхранение са отбелязали по 76 точки в изпитанието с WorldBench 6. От друга страна, двете Fujitsu LifeBook P1610 машини, оборудвани с 1.2GHz Core Solo U1400 чип, 1GB RAM памет и ОС Windows XP Professional, са показали различна производителност – SSD версията е изкарала 42 точки, а моделът с HDD – 39. И трето, разликата в производителността между моделите на Fujitsu се е увеличила (36 срещу 30 точки), когато тестът е направен с инсталирана Windows Vista Business – явно и операционната система е от значение.

Vista базираната Fujitsu система с SSD се е изявила особено добре в теста за обработка на изображения с Adobe Photoshop CS2, като е показала с 36% по-добри резултати от модел с хард диск. При “печенето” на дискове с Nero 7.0 Ultra Edition пък, моделът с SSD диск е изпреварил HDD съперника си с цели 76%.

Като цяло обаче, като се имат предвид всички направени тестове, SSD моделите са показали по-добра производителност само при два типа приложения – изискващите много въртене на хард диска задачи като записа с Nero и теста за файлово компресиране, направен с WinZip 10.0. SSD версиите на двата Fujitsu компютъра са показали по-добри резултати и при работата по изображения с Photoshop CS2, но пък на същия тест оборудваният с хард диск модел на Dell е завършил с 10% по-добри показания от SSD варианта. С други думи, категоричните изводи за обща системна производителност биха били пресилени.

Тежките за хард диска задачи се удават по-добре на SSD

За едно от най-големите предимства на флаш-базираните SSD устройства се смятат по-ниските времена за достъп до файловете при четене и запис. Това поне се потвърждава недвусмислено и в тестовете на PC Advisor.

Според колегите, при тези тестове ноутбуците, оборудвани с SSD, са се справили по-добре от тези с хард дискове в 11 от 12 случая, макар понякога резултатите да са били близки.

При теста за търсене на файлове в 6.1GB папка под Windows устройството на Fujitsu с Vista Business и SSD е завършило за 86 секунди, докато HDD-базирания му близнак е изпълнил задачата за 100 сек.

В повечето случаи обаче SSD моделите са били значително по-бързи. Най екстремният пример за това е пак с компютрите на Fujitsu, но с тест, направен под XP Pro – в изпитанието за четене и запис на големи файлове резултатът на SSD варианта е бил 199 секунди, докато на HDD модела е 533 сек.

За живота на батериите

Друго от най-често изтъкваните от производителите достойнства на SSD устройствата е тяхната значително по-ниска консумация на енергия. Това, че флаш паметите харчат по-малко ток от хард дисковете е безспорен факт, но всъщност интересно би било да се види каква е отражението му в действителност, т.е. когато става въпрос за работа на цялостна (преносима) система.

Любопитното е, че в тестовете на PC Advisor разликата във времето на автономна работа на разглежданите модели всъщност не е чак толкова голяма, колкото може да се очаква. Ето фактите: SSD версията на Dell ATG D620 е издържала на батерии 5 часа и 40 минути, или само с 3 мин. повече от същия модел, но оборудван с нормален хард диск. SSD Fujitsu P1610 моделът с Windows XP е издържал 7 минути повече от HDD версията, а същия модел с инсталирана Vista Business и SSD е работил на батерии 9 мин. по-дълго от HDD лаптопа.

Т.е. приходът от време за автономна работа на SSD лаптопите не е никак много, като се замисли човек. Трябва да се отбележи обаче, че при ноутбуците с хард дискове с по-голяма скорост на въртене, разликата в полза на SSD със сигурност ще е по-голяма, защото колкото по-бързо се върти един диск, толкова повече ток харчи.

Другите предимства на SSD

Ако искаме да бъдем обективни, няма как да не добавим и че голите цифри всъщност не отразяват всички предимства, които SSD устройствата могат да осигурят. В цифри например няма как да се опише значително по-голямата механична здравина на Solid State устройствата – тъй като са базирани на NAND флаш памет, те нямат движещи се части, които могат да блокират или да се счупят при невнимателно отношение. Т.е. дори да изпуснете ноутбука си, SSD дискът му ще остане невредим, даже ако си отидат други важни части като екранът, да речем. Въпреки всички съвременни технологии за противошокова защита на нормалните хард дискове в лаптопите и системите за паркиране на главите, те не успяват да постигнат същото ниво на сигурност. Липсата на движещи се части в SSD дисковете означава и друго – липса на шум и по-малко електромагнитни излъчвания. Липсата на отделяна топлина също е голяма червена точка в полза на SSD, а когато става въпрос за лаптопи, значението й нараства, защото това опростява (и намалява производствената цена) на конструкцията на самия преносим компютър. Точно поради тази причина виждаме SSD решения именно в малоразмерните ултрапортативни ноутбуци, в които доброто охлаждане е важна необходимост, но нерядко и сериозен инженерен проблем заради габаритите.

В заключение

Всъщност за пръв път производителите сложиха SSD устройства за съхранение в портативните компютри предназначени за по-“специални” цели и професионалисти, работещи в специфични сфери (здравеопазване, застрахователно дело) или при тежки условия (военни, строители). Ясно е, че появата им в потребителски ориентирани лаптопи стана възможна едва след като цените на флаш-паметите спадаха в продължение на години. Тенденцията за придвижването на този тип устройства и към още по-масов кръг от потребители също не може да бъде отречена, така че със сигурност ще виждаме все повече и повече такива предложения от страна на доставчиците на преносими компютри.

Факт е обаче и все още значително по-високата цена на SSD-базираните лаптопи в сравнение с HDD-базираните при един и същи капацитет. Ясно е също, че тестовете дават малко противоречиви резултати, а директното сравнение на “голи” SSD и HDD устройства не може да претендират за 100-процентово отражение, когато се говори за цялостни РС системи, където разликите в общата производителност и консумираната енергия са само с няколко процента в полза на SSD.

Ето накратко и какво повече може да се очаква от една такава машина:

  • малко по-бърза реакция на системата;
  • позитивна промяна в начина, по който лаптопът реагира на тежки за диска задачи като четене и запис на файлове;
  • по-бързо първоначално стартиране на системата, по-бързо излизане от standby режим, по-бързо зареждане на обичайни приложения и документи;
  • по-голяма механична устойчивост на системата за съхранение в лаптопа, което е важно предимство

Ако изброените предимства са жизнено важни за вас, то най-вероятно инвестицията в лаптоп със SSD ще ви се изплати многократно с годините, през които ще го ползвате. Ако пък не са толкова съществени, то добрият стар хард диск, който служи вярно в компютрите вече повече от 50 години, вероятно също ще ви свърши много добра работа. 

Източник: pcworld
Дата: 26.06.2013

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019