Безжична технология LiFi идва на мястото на WiFi


li-fi

lifi-ins

 

Вместо радиовълни, новата разработка използва светлина.

 
LiFi може да се използва за предаване на данни в жилища, офиси, самолети.
 
Френският стартъп Oledcomm налага упорито новата технология за безжичен интернет LiFi. Очаква се още през следващата година WiFi да стане морално остаряла технология.
 
Докато при WiFi информацията се предава по радиоканали с различна честота, то при LiFi носител на сигнала е светлината (Li – от думата Light). Технологията е разработена от учени в Единбургския университет под ръководството на проф. Харалд Хаас.
LiFi използва специален алгоритъм за промяна на интензивността на светене на светодиоди с много висока честота. Тези промени не се виждат от човешкото око, но се разпознават от фотодектор, разположен в приемащата страна.
 
Работоспособността на технологията вече е доказана. През миналата година проф. Хаас предаде видео с висока резолюция с помощта на светлината.
 
WiFi обаче все още има едно много важно предимство спрямо LiFi, а именно – обхвата на действие. Докато при LiFi е необходима пряка видимост между предаващия светодиод и приемащия фотодетектор, сигналът от един достатъчно мощен WiFi предавател преодолява без проблем дори и бетонни прегради.
 
Според експерти, LiFi ще може да се пригоди за използване в жилищни сгради и офиси, както и в самолети. Светлината няма да се отрази по никакъв начин на работата на технологията. Освен това разгръщането на LiFi не изисква практически никакви инвестиции.
 
LiFi има достойнства и по отношение на скоростта на предаване на данните. Заявената към момента скорост достига 10 Mbps, но още през настоящата година се очаква увеличение до 130 Mbps.
 
Учените планират да вдигнат скоростта на LiFi до 1 Gbps в близко бъдеще. Oledcomm пък обещава да преодолее 3-гигабитовата бариера още през следващата година и вече мечтае за 10 Gbps.
 
Източник: TechNews
Дата: 06.06.2013

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019