Как да направите домашна безжична (Wi-Fi) мрежа

Можете да използвате безжична мрежа, за да споделите интернета си, файлове, копирни машини и всичко свързано с компютри. Голямо е удобството, когато създадената вече безжична мрежа се използва, за да сърфирате в интернет, когато седите удобно на креслото си, лежите в леглото или дори сте в двора на къщата си. Създаването на една такава мрежа е по-лесно, отколкото си мислите.


Има четири основни стъпки, за да създадете безжична мрежа:
 
1. Изберете вашето безжично оборудване
2. Свържете вашия безжичен рутер
3. Конфигурирайте безжичния рутер 
4. Свържете вашите компютри 
 
За тези, които използват Windows XP, Windows XP Service Pack 2 не е задължително условие, за да се направи безжична мрежа, но със сигурност ще улесни нещата. Service Pack 2 помага също, за да се предпазите от хакерски атаки, червеи и други нежелани натрапници от интернет пространството. В заключение, желателно е Service Pack 2 да бъде инсталиран на вашия компютър.
 
Стъпка 1. Изберете вашето безжично оборудване
 
Първата стъпка е да се уверите, че разполагате с нужното оборудване. Разглеждайки магазините в търсене на подходящите за вас неща ще забележите, че може да намерите уреди, които подържат три различни мрежови технологии. Това са 802.11а ,802.11b и 802.11g. Препоръчително е да се спрете на 802.11g , защото той предлага перфектни качества и е съвместим почти с всичко.
 
Ще ви бъдат необходими:
 
- Интернет връзка
- Безжичен рутер
- Компютър, който да има вградена поддръжка на безжичен адаптер
 
Безжичен рутер 
 
Това е устройството, което конвертира вашата интернет връзка и я превръща във безжична. Като пример, може да се посочи безжичният телефон. Кабелът достига до майката, а телефонът се използва в голям радиус. При покупката на рутер бъдете сигурни, че купувате безжичен рутер, а не безжичен аксес пойнт!
 
Безжичен мрежови адаптер
 
Функцията на тези устройства е да свържат вашия компютър с вашия безжичен рутер. Ако машината ви е нова, съществува голяма вероятност да има вградена възможност за подържане на безжична връзка. Проверете, за да се уверите дали разполагате с това допълнително удобство. Ако е така и то вече е инсталирано на компютъра ви, то вие няма да имате нужда от този мрежов адаптер. Ако нямате такъв, препоръчително е да си купите USB безжичен мрежов адаптер. Ако имате лаптоп, бихте могли да си вземете РС card-based мрежов адаптер. Ще ви е нужен по един адаптер за всеки отделен компютър в мрежата ви. 
 
Бележка: За да ви е по- лесно когато настройвате мрежата, изберете мрежов адаптер, който да бъде от същата фирма, произвела и безжичния ви рутер. Като пример може да се посочи следното: Ако намерите рутер на Linksys, то потърсете и мрежов адаптер от същата марка (Linksys). За да ви бъде още по-лесно в избора на марка, може да се спрете на готови пакети от дадена марка като например D-Link, Netgear, Linksys, Microsoft, Buffalo или др. Преди покупката на безжичния адаптор се уверете, че имате свободен USB порт, където да го закачите. Ако нямате такъв, ще се наложи да си закупите допълнително хъб, за да добавите USB портове. 
 
Стъпка 2. Свързване на вашия безжичен рутер
 
Намерете вашия модем и го откачете, за да го изключите напълно.
 
След това закачете вашия безжичен рутер към модема. Същевременно модемът ви трябва остане вързан директно към интернет. По-късно, когато вече ще сте закачили всичко, вашият компютър ще се свърже безжично към рутер ви, като последният ще направи връзка през модема, който от своя страна ще се свърже с Интернет. 
 
Ето как нагледно изглежда последователността на свързаност: 
 
Diagram showing how a desktop computer and a laptop access the Internet through a wired connection
 
Сега свържете вашия рутер към модема. 
 
Бележка: Описанията направени по- долу се отнасят за свързване посредством Linksys безжичен рутер. Портовете на вашия рутер може да са обозначени по различен начин, но идеята е една и съща. Проверете упътването в кутията на устройството, което сте закупили, за допълнителни инструкции. 
 
- Ако в момента компютърът ви е свързан директно към модема: Откачете мрежовия кабел от компютъра и го закачете на порта, на който пише Internet, WAN, или WLAN на гърба на вашия рутер.
 
- Ако в момента компютърът ви не е закачен към интернет: Свържете единият край на мрежовия кабел към вашият модем и другия-  към порта на гърба на безжичния рутер, на който пише Internet, WAN, или WLAN.
 
- Ако в момента компютърът ви е свързан към рутер: Откачете кабела, който е свързан към Internet, WAN, или WLAN порта на вашия рутер и закачете същия този край към Internet, WAN, или WLAN порта на вашият безжичен рутер. След това откачете всички други мрежови кабели и ги закачете в свободните портове на безжичния ви рутер. Вече няма да ви е нужен старият рутер, защото той ще бъде заменен от безжичния.
 
След това закачете и включете своя кабелен или DSL модем. Дайте му няколко минути време, за да може той да се закачи за Интернет и след това закачете и включете вашия безжичен рутер. След още няколко минути лампичката, на която пише Internet, WAN, или WLAN трябва да светне, което ще е индикация за успешното свързване на вашия модем. 
 
 
Стъпка 3. Конфигуриране на вашия безжичен рутер
 
Използвайки кабелът, който върви с безжичния ви рутер, вие трябва да можете временно да свържете компютъра си с един от отворените/свободните портове на вашия безжичен рутер. Това ще бъде всеки порт, на който НЕ пише Internet, WAN, или WLAN. Ако е необходимо, включете компютъра си. Рутера трябва да се свърже автоматично. 
 
След това отворете Internet Explorer и въведете адреса, за да конфигурирате вашия рутер. Възможно е да ви попита за парола. Адресът и паролата може да са различни в зависимост от това, какъв рутер имате.
 
Internet Explorer ще покаже страницата на избрания от вас рутер. Повечето от настройките трябва да са конфигурирани по подразбиране. Ще се наложи все пак да се настроят следните три неща:
 
1. Името на вашата безжична мрежа, която в момента е SSID. С това име в момента се идентифицирате. Тук е желателно да изберете име за мрежата различно от това,  което вашите съседи ползват за тяхната.
 
2. Безжичната криптираност (WEP – Wireless encryption) или така нареченият Wi-Fi Protected Access (WPA), която спомага за защита на вашата безжична мрежа. За повечето рутери ще трябва да дадете защитна фраза, която от своя страна ще генерира ключ. Уверете се, че фразата е достатъчно дълга и трудна. (Не се притеснявайте, защото няма да се налага да запомняте тази комбинация, която ще служи за защита.)
 
3. Вашата администраторска парола, с помощта на която ще контролирате безжичната си мрежа.
Също като всяка друга парола и тази трябва да бъде комбинация от букви и цифри. Бъдете сигурни, че ще запомните тази парола, защото тя ще ви е нужна, ако в последствие решите да промените настройките на вашия рутер.
 
Тези стъпки, които се предприемат за допълнителното конфигуриране, може да са различни в зависимост от модела на рутера, с който сте се сдобили. Всяка направена промяна трябва да бъде потвърдена с натискане на бутона Save Settings, Apply или OK, за да бъде запаметена. 
 
Сега е време да откачите мрежовия си кабел от компютъра.
 
Стъпка 4. Свързване на вашия компютър
 
Ако компютърът ви няма вградена поддръжка на безжични мрежи, закачете вашия адаптер за някое от свободните USB-та и сложете антената на компютъра си (в случай, че имате настолен компютър) или включете мрежовия адаптер в свободен PC card слот (в случай, че имате и ще свързвате лаптоп). Използвайки Windows XP, той автоматично ще засече вашия нов адаптер и може да ви поиска да поставите CD-то, което върви с него, за да завърши инсталацията. Ако това е необходимо, инструкциите, които ще се появят на монитора, ще ви водят стъпка по стъпка в процеса на конфигуриране. 
 
Бележка: Стъпките, които са показани долу, са валидни само за потребители използващи Windows XP Service Pack 2. Ако компютърът ви все още не разполага със Service Pack 2, закачете го директно към безжичния рутер, свалете и инсталирайте Service Pack 2.
 
Windows XP трябва да покаже икона в долния десен ъгъл на монитора, която да индикира, че е намерена нова безжична мрежа: 
 
Следвайте следните стъпки, за да свържете компютъра си с вашата безжична мрежа:
 
1. Кликнете с десен бутон на иконата за безжичната мрежа, която се намира в долният десен ъгъл на монитора ви. От опциите изберете View Available Wireless Networks. Ако изникнат някакви проблеми, консултирайте с книжката с инструкциите към вашия мрежови адаптер. 
 
2. Windows XP ще отвори прозорец (Wireless Network Connection) и вие ще имате възможност да видите вашата мрежа с името, което преди това сте избрали. Ако тя все още не се е появила, кликнете на Refresh network list (обновяване на списъка с мрежите), което се намира в горния ляв ъгъл на отворения прозорец. 
 
3. Windows XP ще поиска от вас да въведете „ключ”. Това ще бъде криптиран „ключ”, който вие въведохте първоначално и на двете места - Network key и Confirm network key. След това кликнете Connect.
 
4. Следващото, което ще видите, ще бъде прозорец, който да показва процеса на свързване на вашата мрежа. След като процеса на свързване завърши и вие сте се свързали вече, можете да затворите прозореца (Network Connection).
 
Това е всичко. Вашата домашна безжична мрежа вече работи.
 
Бележка: Ако в прозореца Wireless Network Connection все още виждате надпис Acquiring Network Address, има голяма вероятност да сте въвели грешно вашият „ключ”. Върнете се обратно и попълнете полетата правилно.
 
Източнк: kaldata.com
Дата: 17.04.2013

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019