Как да калибрирате батерията на Вашия лаптоп в няколко стъпки

Случвало ли ви се е софтуерът, който проследява заряда на вашата лаптоп батерия, да не отчита правилно? Обикновено не обръщаме достатъчно внимание на този проблем, докато преносимият ни компютър не се изключи по средата на презентация, която изнасяме пред важни клиенти, въпреки че само преди секунди сте погледнали, че батерията е заредена на 30%.

Причината за несъответствието между информацията, която виждате в долния десен ъгъл на екрана и реалното състояние на вашата батерия, най-често се крие в необходимостта от рекалибриране. 

В съвременните лаптоп батерии има микропроцесор, върху който е записан софтуер, който във всеки един момент изчислява количеството електричество, което се намира в батерията при зареждане/разреждане.

Всяка батерия за лаптоп има нужда да бъде калибрирана от време на време, за да отчита правилни стойности и да показва максимално коректно време и заряд при проверка. За да осигурите правителното функциониране на вашата батерия за лаптоп, трябва да направите един цял цикъл на зареждане/разреждане на своята батерия, когато закупите новия си преносим компютър или резервна батерия. И да повтаряте това действие на всеки 3-4 месеца.

 

Рекалибриране в 4 стъпки

1. Първо нагласете Power Supply опциите на вашия компютър: Ако сте с Windows XP, натиснете десния бутон на мишката върху празния екран, изберете менюто „Property => Screen Saver => Power Supply => Power Use Scheme => Portable. След това изберете “Never” за всички опции, като например „When Computer…”  и “Use Battery…”. При опциите за тревога (Alert Options) премахнете „Alert for deficient battery“ и „Alert for serious battery shortage”.

Ако използвате Windows 7, отново използвайте десен бутон на мишката върху десктопа, изберете Personalize => Screen Saver => Change Power Settings => Change Plan Settings. Тук премахнете автоматичното изключване и затъмняване на дисплея и включването на опцията “sleep”. След това изберете „Change advanced power settings” => Battery. Уверете се, че сте изключили всички опции, които ще накарат лаптопът ви да се изключи или „заспи“, когато батерията достигне 5% или 7%. Целта е батерията да се изтощи напълно. Напълно в общия случай означава 3%. Ако оставите батерията да се изразходва под това ниво, тя може да пострада.

2. След като сте заредили батерията на 100% и сте нагласили горните опции, трябва да извадите кабела на захранването и да изчакате батерията да се разреди до край (до 3%). Тогава компютърът ви ще се изключи, така че бъдете сигурни, че в този момент няма да има нито една стартирана програма или приложение.

3. След това свържете отново захранващият кабел с преносимия компютър и заредете батерията до 100%. При първоначалното използване на лаптопа или след дълъг период, в който не е използван, батерията му трябва да се зареди и разреди 3-4 пъти, за да достигне своя максимален капацитет. Обикновено зареждането трае поне 5 часа.

4. Когато вашата батерия е калибрирана и достигне своя пълен капацитет, настроите вашите Power Supply Options обратно на статус „подразбиране“, за да сте сигурни, че компютърът ще изпраща коректни данни за вашата батерия. Например, когато тя има нисък заряд или е толкова изхабена, че лаптопът ще влезе в режим “hibernate”. 

Източник: Batteryland.bg 
Дата: 15.04.2013 

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019