Как да удължите живота на батерията на Вашия лаптоп

How to increase/extend Battery Life of Laptop   Основното предимство на всеки лаптоп е лесната преносимост, както и независимост по отношение на захранването. Първото се постига посредством компактните му размери и тегло, а второто - чрез възможността да работи на батерия.

За да се удължи времето, през което ще можете да разчитате на батерията на своя лаптоп, е необходимо да знаете някои особености за нея.

Животът на батерията зависи от броя на циклите презареждане - разреждане, през които батерията преминава по време на своя жизнен цикъл. Така че ключов метод за увеличаване продължителността на нейния живот е избягването на ненужното презареждане в случаите, когато това е просто излишно.

Не оставяйте батерията на своя лаптоп напълно разредена за повече от ден - два, тъй като се отразява негативно и задължително ще доведе до значително скъсяване на нейния живот. Ако няма да работите дасет и повече дни на батерия, то най- добре я заредете до 30-40% и извадете от лаптопа. След това е препоръчително един път в месеца да я презареждате напълно, след което разреждайте отново до 30-40%.

Премахването на батерията от лаптопа е препоръчително и поради втората опасност за батериите - високата температура. Високата температура намалява живота на батериите и в случаите, когато работите на адаптер и батерията е излишна, то най- добре я отстранете, но отново заредена на минимум 30-40%. Препоръчителните градуси за съхранение на батериите за лаптоп са 20-25C градуса.

И все пак, въпреки тези грижи установявате, че батерията ви издържа доста по- малко от преди. Тогава е необходимо да направите калибриране на батерията. В следващата тема ще обърнем специално внимание на този процес.
 

Първо презареждане на батерията

Когато зареждате батерията за първи път, индикаторът може да покаже, че процесът е приключил само след 10-15 минути. Това е нормално при презареждащите се батерии. Новите батерии са трудни за презареждане от устройството, тъй като никога не са били напълно заредени, както и никога не са били "мъртви при пристигането". Когато презареждането на вашата нова батерия спре преди тя да бъде напълно заредена, то махнете батерията и я поставете отново, за да "рестартирате" цикъла на зареждане. Това дори е възможно да се повтори няколко пъти през първото презареждане, но всичко е в рамките на нормалното.
 

6 полезни съвета за удължаване живота на батерията

1. При лаптопите един от най- важните фактори за продължителността на живота на вашата батерия е вентилаторът на охлаждането. Необходимо е регулярно почистване от наслояването на фини прахови частици, защото при повече прах вентилаторът използва повече енергия, за да се справи с нарастващата температура на лаптопа.

2. Не излагайте батерията на топлина. Не използвайте възглавници или одеала, които да поддържат вашия лаптоп, тъй като те лесно блокират вентилаторите и задържат горещия въздух вътре в лаптопа. И в този случай вентилатоът ще трябва да увеличи работните си обороти, за да се справи с топлината и съответно ще използва повече енергия.

3. Когато вашият лаптоп е влючен, но вие не го използвате, то преминете на някой от енергоспестяващите режими като hibernate.

4. Избягвайте да използвате скриийн сейвъри. 

5. Използвайте Power Saver Mode (ако се чувствате добре да работите при по- ниска осветеност на дисплея) или Balanced Mode. Така отново ще помогнете на батерията, като я натоварвате по- малко.

6. Регулярно дефрагментирайте вашия твърд диск, защото колкото по- бърз е той, толкова по- малко енергия ще използва за  работата си. 

Източник iSOFT Computers
Дата: 09.04.2013 

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019