Модул в Skype шпионира потребителя

Кийлогърът е засечен в китайската версия на приложението

В китайската версия на Skype има модул, който цензурира съобщенията на потребителите, твърди американски учен

 В китайската версия на Skype има модул, който цензурира съобщенията на  потребителите, твърди американски учен

 Подозренията, че Skype шпионира потребителите, избуяха с нова сила след  разкритие на американски учен. Джефри Нокъл от Университета на Ню Мексико е  открил модул с вграден кийлогър в китайската версия на популярното VoIP  приложение, съобщи Businessweek.

 Шпионският модул проверява текстовете за наличие на нежелани думи и изпраща  събраните данни вероятно към специалните служби. Отбелязва се, че в Китай  изключително право за разпространение на Skype има местната компания TOM-Skype,  дъщерна фирма на интернет доставчика TOM Online.

 Нокъл е успял да засече наличието на модула, наблюдавайки активността на своята  мрежа при въвеждане на думи, които потенциално подлежат на цензура. Той е открил също така значещи последователности от символи при анализ на ежедневно обновявана кодирана база данни от ключови думи. Сред думите, подлежащи на цензура в Китай, са Tiananmen (площад Тянанмън), Human Rights Watch, BBC News и др.

В писмото се предполага също, че политиката на Skype може да е била променена след вливането в Microsoft през лятото на 2011 г.

Активистите поискаха от софтуерната компания регулярно да предоставя отчети за това какви действия се предприемат с потребителските данни, колко често към нея се обръщат властите и каква информация искат.

Темата за цензуриране на съобщенията в Skype се повдига не за първи път. През януари 2013 г. активисти от над 40 организации, вк. Electronic Frontier Foundation и „Репортери без граници”, изпратиха писмо до собственика на Skype – компанията Microsoft. В него се твърди, че Skype има споразумение с TOM Online, съгласно което версията на приложението за китайските потребители има вграден филтър, блокиращ нежелани текстови съобщения. По този начин потребителите не разбират, че са следени от китайските тайни служби.

ИзточникTechNews

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019