Как да поддържате операционната система на Вашия компютър

Това ръководство акцентира основно върху софтуерната поддръжка на вашия компютър. Ако спазвате долуизброените прости правила, то вие ще удължите осезаемо живота на операционната система, както и ще минимизирате проблемите, които иначе би ви създала.

1. Дефрагментирайте твърдия диск редовно. Windows има вградена възможност за дефрагментиране,която се намира в: Start => Programs =>Accessories => System tools => Disk defragmenter. Препоръчително е да дефрагментирате поне един пъти месечно. SWAP файла също се нуждае от фрагментиране. За да можете да го дефрагментирате, трябва първо да го забраните от Properties на My Computer => Advanced => Settings /Performance/ => Advanced => Change => поставяйки отметка на No Paging File => OK, след което рестартирайте. Когато рестартирането на системата приключи, пускате дефрагментера.

След приключването на дефрагментацията отивате отново при същите настройки и разрешавате използването на Page file и рестартирате отново. Понякога след дефрагментирането на SWAP файла се усеща наистина разлика в производителността, но това е относително. Колкото по-често записвате върху твърдия диск, толкова по- често е желателно да дефрагментирате. 

2. Една от най-честите причини, поради които операционната система се срива, са вирусите. Трябва да изберете защита, която да бъде сигурна и надеждна. Антивирусният софтуер трябва редовното да бъде обновяван - базата данни с дефиниции за вирусите - това са ключови уникални низове от тялото на вируса, по които той бива идентифициран. Излишно е да се комбинират няколко антивирусни програми, търсейки се по този начин синергия между двете.  В редица случаи те дори ще си пречат една на друга.

3. Честата смяна на кодеци, драйвери и друг системен софтуер е възможно бавно и сигурно да увреди операционната ви система. След деинсталиране на програми и друг софтуер често остават следи в регистрите. Затова е нужно поне два пъти месечно да почиствате регистрите на вашия компютър. За тази съществуват множество програми от типа на Registry Cleaner (RegCleaner).

4. При внезапно спиране на тока и друг вид причини е възможно  върху твърдия диск на вашия компютър да се получат грешки. Не правете грешката при стартиране на Scandisk (Checkdisk) опцията да я прекъсвате със Space. Когато започне такъв процес на сканиране на диска за грешки не го прекъсвайте! Вградената възможност за откриване и поправяне на грешки може да ви предпази от загуба на информация и редица други проблеми. Добре е профилактично да сканирате твърдия диск за грешки и лоши сектори. Това става от Мy Computer => Properties на даденото устройство => Tools => Checkdisk. Checkdisk може да се стартира под Command prompt, но в read only режим (само открива грешките без да ги поправя) с команда chkdsk.

5. При оверклок системата става нестабилна. Трябва да знаете,че при "клокването" трябва да разполагате на първо място с добро охлаждане. Добър вариант е поставянето на допълнителни вентилатори в кутията, които да изкарват топлия въздух от нея, но не забравяйте, че оверклокът намалява почти наполовина живота на някои компоненти.

6. Избягвайте да инсталирате различни Screensavers, Windows Themes или съмнителен софтуер. Една голяма част от темите за Windows се инсталират в системната директория и в някой случаи доста трудно се деинсталират или дори заменят някои от системните файлове на операционната система..

Източник: SocialEvo

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019