Основи на споделянето на файлове

Windows 7 улеснява повече от всякога споделянето на документи, музика, снимки и други файлове с потребители у дома или в офиса.

Ако сте начинаещ в споделянето на файлове, тази статия е предназначена да ви помогне да разберете защо е полезно и, в широк смисъл, как то работи в Windows 7. За инструкции стъпка по стъпка вж. Споделяне на файлове с някой.

Представяне на домашни групи: лесно споделяне у дома

Най-лесният начин за споделяне на файлове в домашна мрежа е създаване или присъединяване към домашна група. Домашната група е група от компютри, които споделят музика, картини, видео, документи и дори принтери. За да участват в домашна група, компютрите трябва да работят с операционната система Windows 7.

При настройка или присъединяване към домашна група, задавате на Windows кои папки или библиотеки да сподели и кои да остави недостъпни. Windows започва да работи във фонов режим и превключва между съответните настройки. Другите потребители не могат да променят файловете, които споделяте, освен ако не им дадете разрешение. Можете също да защитите домашната група с парола, която можете да промените по всяко време.

Домашните групи са достъпни във всички издания на Windows 7. В изданията Home Basic и Starter обаче можете само да се присъедините към домашна група, но не и да създавате такава. Компютри, принадлежащи към домейн, могат да се присъединяват към домашна група, но не могат да споделят файлове. Те могат само да отварят и преглеждат файловете, споделени от другите.

 

Забележка:

  • Windows Server 2008 R2 не предлага функцията за домашни групи.

 

Споделяне с всеки, някого или никого

Домашните групи предлагат бърз и удобен начин за автоматично споделяне на музика, картини и други. А файловете и папките, които не се споделят автоматично? Или какво правите, когато сте в офиса?

За това се използва менюто Споделяне с.

Изображение на менюто „Споделяне с”Меню "Споделяне"

С помощта на менюто "Споделяне с", можете да избирате отделни файлове и папки и да ги споделяте с другите. Опциите, които ще видите в менюто, зависят от вида на мрежата, с която е свързан компютърът. (Ако не сте сигурни какъв тип мрежа имате, вж. Каква е разликата между домейн, работна група и домашна група?)

Най-често срещаните опции в менюто са:

  • Никого. Тази опция прави елемента поверителен, така че само вие да имате достъп до него.

  • Домашна група (четене). Тази опция прави елемента достъпен за домашната група с разрешение само за четене.

  • Домашна група (четене/запис). Тази опция прави елемента достъпен за домашната група с разрешение за четене/запис.

  • Конкретни потребители. Тази опция отваря съветника за споделяне на файлове, така че да можете да използвате конкретни потребители, с които да споделяте.

 

Забележка

  • Ако дадена файл или папка не е споделена и изберете да я споделите с "Никого", ще се покаже съобщение дали искате да спрете споделянето. Не се притеснявайте, файлът и папката не са били споделени преди това. В този случай трябва да потвърдите дали искате да продължите да не споделяте файла.

 

Цел на разрешенията

В Windows можете да решите не само кой да може да вижда даден файл, но и какво може да прави с него даденият получател. Това се нарича разрешения за споделяне. Съществуват две възможности:

  • Четене. Опция "гледай, но не пипай". Получателите могат да отварят, но не и да променят или изтриват файла.

  • Четене/запис. Опцията "прави всичко". Получателите могат да отварят, променят или изтриват файла.

Какво съм споделил?

В Windows 7 е лесно да се установи какво е споделено, като се погледне в екрана с подробности в Windows Explorer. (За да отворите Windows Explorer, щракнете върху бутона СтартИзображение на бутона "Старт", след което щракнете върху потребителското си име.)

Щракнете върху файл или папка. Екранът с подробности в долната част на прозореца ще ви покаже дали е споделено и с кого.

Изображение на прозореца за подробни данни в Windows ExplorerWindows Explorer ви показва файлове, които сте споделили, както и файлове, които другите са споделили с вас.

Споделяне на публичната папка

Менюто "Споделяне" предлага най-простия и лесен начин за споделяне в Windows 7. Но има и друга опция: Публични папки.

Мислете за тези папки като за падащи полета. Когато копирате файл или папка за един потребител, този файл или папка веднага стават достъпни за другите потребители на компютъра или в мрежата.

Ще откриете публична папка, разположена във всяка от библиотеките. Примери за това са "Публични документи", "Публична музика", "Публични картини", "Публични видеофайлове". Споделянето на публични папки е изключено по подразбиране (освен в домашна група). За инструкции относно включването му вж. Споделяне на файлове с някой.

Изображение на публични папкиПубличните папки са включени в библиотеките на Windows.

Вероятно се чудите защо да използвате публични папки.

Публичните папки са удобни, ако искате временно да споделите документ или друг файл с няколко потребители. Също е удобен начин да се проследява какво е споделено с другите, т.е. ако е в папката, значи е споделено.

Недостатъкът: Не можете да ограничавате хората да виждат само някои от файловете в публичната папка. Всичко или нищо. Освен това не можете да настройвате разрешенията. Но ако това не са важни съображения, публичните папки предлагат удобен, алтернативен начин за споделяне.

Източник: Microsoft

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019