Как да предотвратите прегряването на Вашия лаптоп от прах

Най-важните компоненти на всеки лаптоп, за които е необходима периодична профилактика, са радиаторите, вентилиращите устройства  и охладителните отвори. Именно топлината причинява различни дисфункции в иначе нормалната работа на повечето лаптопи. А достигането до опасно високи нива на топлина би могло да увреди необратимо вашия компютър.  

Тъй като лаптопът е компактна система, в която отделните части са събрани в малко пространство, то въпросът с температурата в него е много деликатен и лесно зависим от редица фактори. Охлаждането на чипсета, видео картата и процесора става посредством малък по площ радиатор, отдадената от който топлина се извежда навън посредством вентилиращо устройство. По този начин компютърната система постоянно се охлажда и предпазва от прегряване.

Враг номер едно за правилното охлаждане на вашия лаптоп е прахта. Лаптопите не разполагат с филтрираща система, която да улавя тези най- малки и фини частици, които с времето се натрупват около охладителните отвори и вентилатора на охлаждането, като прекъсват пътя на топлината навън. В даден момент работната ефективност на охлаждащия вентилатор намалява драстично и това става ясно осезаемо дори за обикновения потребител. При недотам продължителна и натоварваща работа с лаптопа той лесно загрява в областта на неговото охлаждане и дори е възможно да доловите по- високите обороти на охлаждащата перка, която всякаш не смогва да се справи с топлината. Това е сигурен знак, че е време да почистите вашия лаптоп от натрупалите се фини частици прах в специализиран сервиз за профилактика.

При настолните компютри този процес е по-бавен и по-малко забележим, тъй като в кутията циркулира много повече въздух при по- голям обем. Също така радиаторът и вентилиращото устройство на процесора са доста по-големи и по-мощни. Охлаждане има още на захранването, видео картата, а вероятно и на чипсета, така че е по- трудно да се стигне до прегряване. Лаптопите, от друга страна, разполагат обикновено с един или два по-малки вентилатора, които трябва да поддържат цялата система охладена.

Препоръчително е регулярно да използвате флакон със сгъстен въздух, който да спомогне за премахване на праховите частици от вентилаторите и радиаторите. Сгъстеният въздух е удобен и лесен вариант, който да предотврати запушването на охладителните отвори на вашия лаптоп. 

И все пак, ако вече се е наслоила прекалено много прах, то сгъстеният въздух няма да бъде достатъчен, за да прочисти системата. Тогава е необходимо да се разглоби дадения лаптоп и да се извърши цялостно почистване на охлаждането и при нужда - смяна на термо- паста.

Избягвайте използването на вашия лаптоп върху меки повърърхности, които да блокират пътя на топлия въздух навън и да доведат до прегряване на лаптопа. Този проблем бихте могли да решите използвайки специална охладителна подложка.

Чрез поддържане ефективността на охлаждането на вашия лаптоп вие удължавате неговия живот.

Източник: iSOFT Computers

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019