Оптимизиране на Windows 7 за по-добра производителност

Без значение колко бързи и лъскави са компютрите, когато са нови, с времето всички те започват да работят по-бавно. Компютърът по най-съвременни технологии, който сте закупили миналата година, изглежда не чак толкова впечатляващ, след като сте инсталирали дузина програми, качили сте антишпионски и антивирусни инструменти и сте изтеглили огромно количество ненужни неща от интернет. Забавянето може да стане толкова постепенно, че едва да го забележите, докато един ден не се опитате да отворите някоя програма или файл и си кажете: "Какво се случи с бедния ми компютър?".

Независимо от причината, има много начини да улесните по-бързата работа на Windows и да подобрите производителност на компютъра си - дори без да надстройвате хардуера. Тук можете да намерите някои съвети за оптимизиране наWindows 7 за по-добра производителност.

Използване на програмата за отстраняване на неизправности при производителността

Първото нещо, което можете да използвате, е програмата за отстраняване на неизправности при производителността - тя автоматично открива и поправя неизправности. Програмата за отстраняване на неизправности на производителността проверява за проблеми, които могат да забавят производителността на компютъра, като например много потребители, които са влезли в компютъра в момента, както и дали няколко програми работят по едно и също време.

Отворете решенията за отстраняване на неизправности при производителността, като щракнете върху бутона СтартИзображение на бутона "Старт", след което щракнете върху Контролен панел. В полето за търсене въведете отстраняване на неизправности, след което щракнете върху Отстраняване на неизправности. В Система и защита щракнете върху Проверка за проблеми с производителността.

Изтриване на неизползваните програми

Много компютърни производители предоставят с новите компютри пакети с програми, които вие не сте поръчвали и може да не искате да използвате. Това обикновено включва пробни и ограничени издания на версии на програми, които софтуерните фирми се надяват да изпробвате, след което да платите за надстройване до пълните или съответно най-новите версии. Ако обаче решите, че не желаете да използвате тези програми, запазването им на компютъра може да забави работата му, тъй като се използва ценна памет, свободно дисково пространство и ресурсите на процесора.

Добре е да деинсталирате всички програми, които не планирате да използвате. Това включва както софтуера, инсталиран от производителя, така и софтуера, който вие сте инсталирали, но вече не искате - особено помощните програми, създадени за управление и настройка на хардуера и софтуера на компютъра. Помощните програми, като например приложения за сканиране за вируси и почистване на диска, както и инструменти за архивиране, често се изпълняват автоматично при стартирате, като незабелязани от вас работят във фонов режим. Много хора дори не предполагат, че тези програми се изпълняват.

Дори вашият компютър да е по-стар, той може да съдържа инсталиран от производителя софтуер, който никога не сте забелязали или за който сте забравили. Никога не е твърде късно да премахнете такива програми и да се отървете от безпорядъка и безполезните системни ресурси. Може би си мислите, че ще използвате софтуера някой ден, но никога не го правите. Деинсталирайте го и обърнете внимание дали компютърът ви работи по-бързо.

За инструкции вж. Деинсталиране или промяна на програма.

Ограничаване на броя изпълняващи се програми при стартиране

Много програми са настроени да се стартират автоматично при стартиране на Windows. Производителите на софтуер често задават програмите си да се отварят във фонов режим, където не можете да ги видите, така че да могат да се отворят веднага, когато щракнете върху техните икони. Това е полезно за програми, които използвате често, но за програмите, които рядко или никога не използвате, това заема ценна памет и забавя необходимото на Windows време да завърши стартирането.

Преценете сами дали искате дадена програма да се изпълнява при стартирате.

Но как можете да разберете кои програми се изпълняват автоматично при стартирате? Понякога това е очевидно, тъй като съответната програма добавя икона в областта за уведомяване в лентата на задачите, където можете да видите, че софтуерът се изпълнява. Погледнете там, за да видите дали има изпълняващи се програми, които не искате да се стартират автоматично. Посочете всяка икона, за да видите името на програмата. Задължително щракнете върху бутонаПокажи скритите икони, за да не пропуснете някоя икона.

Картина на бутона за показване на скритите икониБутон "Покажи скритите икони" в областта за уведомяване

Дори след като сте проверили областта за уведомяване, все пак може да сте пропуснали някои програми, които се изпълняват автоматично при стартиране. AutoRuns за Windows е безплатен инструмент, който можете да изтеглите от уеб сайта на Microsoft, и който ви показва всички програми и процеси, които могат да се изпълнят при стартиране наWindows. Можете да спрете автоматичното изпълнение на програма, когато Windows стартира чрез отваряне на програмата AutoRuns за Windows и изчистите квадратчето до името на програмата, която искате да забраните. Софтуерът AutoRuns за Windows е предназначен за напреднали потребители.

 

Забележка

  • Някои потребители предпочитат да управляват това кои програми да се изпълняват при стартиране чрез инструмента за конфигуриране на системата. За повече информация вж. Стартиране на "Конфигурация на системата".

 

Дефрагментиране на твърдия диск

Фрагментирането забавя работата на диска и съответно на компютъра. Програмата за дефрагментиране на диска подрежда разбърканите данни, като по този начин твърдият диск може да работи по-ефективно. Програмата за дефрагментиране се изпълнява по график, но вие можете да дефрагментирате твърдия диск и ръчно.

За повече информация вж. Увеличаване на производителността чрез дефрагментиране на твърдия диск.

Почистване на твърдия диск

Ненужните файлове на твърдия диск заемат дисково пространство и е възможно да забавят компютъра. Програмата за почистване на диск премахва временните файлове, изпразва кошчето и изтрива различни системни файлове и други ненужни елементи. За последователни инструкции за начина, по който да направите това, вж. Изтриване на файлове чрез приложението за почистване на диска.

Изпълняване на по-малко програми едновременно

Понякога промяната на поведението на компютъра може да окаже сериозно въздействие на производителността му. Ако сте от типа компютърни потребители, които обичат да оставят по осем едновременно отворени програми и дузина прозорци на браузъри, докато през това време разменяте незабавни съобщения с приятели, не се изненадвайте, ако компютърът ви забие. Ако държите много имейл съобщения отворени, също се използва памет.

Ако забележите, че компютърът ви работи по-бавно, се запитайте дали наистина е необходимо да държите отворени едновременно всички възможни програми и прозорци. Намерете по-добър начин да си напомните да отговаряте на имейл съобщенията, вместо да ги държите всички отворени.

Уверете се, че изпълнявате само една антивирусна програма. Изпълнението на повече от една антивирусна програма също може да забави работата на компютъра. За щастие, ако изпълнявате повече от една антивирусна програма, Работният център ще ви уведоми за това и ще ви помогне при коригирането на този проблем.

За повече информация вж. Какво представлява работният център?

Изключване на визуалните ефекти

Ако Windows работи по-бавно, можете да подобрите производителността, като забраните някои от визуалните ефекти. Трябва да направите компромис с облика или с производителността. Бихте ли предпочели Windows да изглежда по-хубаво, вместо да работи по-бързо? Ако компютърът ви е достатъчно бърз, не е необходимо да правите този избор, но ако на него едва му достига мощност за Windows 7, ще е по-добре да намалите визуалните украшения.

Можете да изберете кои визуални ефекти да изключите, един по един, или да оставите Windows да избере вместо вас. Има 20 визуални ефекта, които можете да контролирате, като например изгледа на прозрачно стъкло, начинът на отваряне и затваряне на менютата и дали да се показват сенки.

За да настроите всички визуални ефекти за постигане на най-добра производителност:

  1. Отворете инструментите за информация за производителността, като щракнете върху бутона СтартИзображение на бутона "Старт", след което щракнете върху Контролен панел. В полето за търсене въведете Информация за производителността и инструменти, след което в списъка с резултати щракнете върху Информация за производителността и инструменти.

  2. Щракнете върху Нагласяване на визуалните ефектиИзисква се разрешение от администратора Ако се покаже подкана да въведете администраторска парола или потвърждение, въведете паролата или потвърдете.

  3. Щракнете върху раздела Визуални ефекти, изберете Нагласи за най-добрата производителност, след което щракнете върху OK. (За не толкова драстична опция изберете Нека Windows избере най-доброто за моя компютър.)

Редовно рестартиране

Този съвет е лесен. Рестартирайте компютъра поне веднъж седмично, особено ако го използвате много. Рестартирането на компютъра е добър начин да изчистите паметта му и да сте сигурни, че всички повредени стартирани процеси и услуги ще се изключат.

Рестартирането затваря всеки софтуер, който се изпълнява в момента - не само програмите, които се изпълняват в лентата на задачите, но също и дузина услуги, които са се стартирали от различни програми и не са спирани. Рестартирането може да коригира неясни проблеми с производителността, когато е трудно да се посочи конкретна причина.

Ако държите отворени прекалено много програми, имейл съобщения и уеб сайтове, за които според вас рестартирането е проблем, това вероятно е знак, че трябва да рестартирате компютъра. Колкото повече неща оставяте отворени и колкото по-дълго време работят те, толкова по-голяма вероятност има компютърът да забие и да не разполага с достатъчно памет.

Добавяне на допълнителна памет

Това не е ръководство за закупуване на хардуер, който ще увеличи бързината на компютъра ви. Но никоя дискусия за това как Windows да работи по-бързо няма да е завършена, без да се спомене, че може да добавите допълнително RAM памет към компютъра.

Ако компютър с Windows 7 работи твърде бавно, обикновено причината е, че компютърът не разполага с достатъчно RAM памет. Най-добрият начин да подобрите производителността е да добавите още памет.

Windows 7 може да работи на компютър с 1 гигабайт (ГБ) RAM памет, но ще работи по-добре с 2 ГБ. За оптимална производителност надстройте на 3 ГБ или повече.

Друга възможност е да надстроите паметта с помощта на Windows ReadyBoost. Тази функция позволява използване на пространството за съхранение на някои преносими мултимедийни устройства (като USB флаш устройства), за да ускори работата на компютъра. Много по-лесно е да включите флаш устройство в някой USB порт, отколкото да отваряте кутията на компютъра и да включвате модули с памет в дънната платка. За повече информация вж. Използване на паметта от устройство за съхранение с цел подобряване на работата на компютъра.

Проверка за вируси и шпионски софтуер

Ако компютърът работи бавно, е възможно да е инфектиран с вирус или шпионски софтуер. Този проблем не е толкова често срещан, колкото другите, но е възможна причина. Преди да се притесните прекалено много, проверете компютъра с помощта на антишпионски и антивирусни програми.

Често срещан симптом за наличие на вирус е много по-бавната от обикновено работа на компютъра. Други симптоми могат да включват неочаквани съобщения, които изскачат на екрана на компютъра, програми, които се стартират автоматично, или звук от постоянно работещ твърд диск.

Шпионският софтуер е инсталирана на компютъра програма (обикновено без ваше знание), която следи дейностите ви в интернет. Можете да проверите за шпионски софтуер с помощта на Windows Defender или на други антишпионски програми. За повече информация вж. Как да разберете дали компютърът ви е заразен с шпионски софтуер.

Най-добрият начин да се справите с вирусите е да им попречите още в самото начало. Винаги актуализирайте и изпълнявайте антивирусния софтуер. Дори ако вземате подобни предпазни мерки е възможно компютърът ви да се зарази. За повече информация вж. Как мога да разбера дали на компютъра ми има вирус?

Проверка на скоростта на компютъра

Ако опитате тези съвети и компютърът все още работи бавно, може да се наложи да смените компютъра с нов или да надстроите даден хардуерен елемент, като например с нов твърд диск или по-бърза видеокарта. Не е необходимо обаче да гадаете за скоростта на вашия компютър. Windows предоставя начин за проверка и оценка на скоростта на компютъра чрез инструмент, наречен "Индекс на възприемане на Windows".

Индексът на възприемане на Windows оценява компютъра по пет ключови компонента и предоставя число за всеки от тях, както и общ базов резултат. Този базов резултат е колкото е подрезултатът за най-ниската производителност на компонентите.

Базовият резултат в момента варира между 1 и 7,9. Ако вашият компютър е оценен с по-малко от 2 или 3, вероятно е време да го смените с нов, в зависимост от това какви задачи искате да изпълнява компютърът.

Източник: Microsoft

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019