Приложенията се сриват по-рядко при Windows 8

"Краш" на Google Drive се наблюдава само при 1% от потребителите, спрямо една трета при предходната версия Windows 7.

Новата операционна система Windows 8 се срива с 55% по-рядко и освен това е с 84% по-малко разочароваща, отколкото своя предшественик - Windows 7. Това сочат резултатите от проучване на Soluto, разработчик на софтуер за PC оптимизация.

Генералната статистика показва, че честотата на сривовете на Windows 8 е средно 3,1 пъти месечно за един потребител, докато при Windows 7 този показател е 7,1 пъти.

Сривовете при Windows 8 рязко са намалели в сравнние с Windows 7
(източник: Soluto)

Европейски страни като Унгария и Португалия възприемат Windows 8 бързо - проникването на новата ОС в Унгария е почти 9%, а в Португалия е 5,29%. Китай също се движи бързо, с повече от седем процента от потребителите работещи на Windows 8. Американците обаче са заели изчаквателна позиция, в резултат на което само 3,4% от потребителите са преминали към Windows 8.

В допълнение, новата операционна система прониква много по-ефективно на пазара за таблети, отколкото Windows 7, благодарение на сензорните си възможности. Докато по-малко от 2% от Windows 7 машините са таблети, почти 5% са таблетите при Windows 8.

Интересен резултат е, че десктоп употребата на новата ОС е малко по-висока - почти 51 на сто от Windows 8 инсталациите са на настолни компютри, в сравнение с 48,5% при Windows 7.

Засега Windows 8 има по-голямо проникване сред десктопите от Windows 7 (източник: Soluto)

Някои приложения се сриват по-рядко при работа под управление на Windows 8, установява Soluto. Сред тях е Google Drive, най-честият виновник за „крашове” при Windows 7 - при почти една трета от всички потребители. Под управление на Windows 8 обаче Google Drive се срива само при един процент от потребителите. 

TuneUp Utilities също бележи рязък прогрес в стабилността - сривовете тук са намалели от 20% при потребителите на Windows 7 до само 5% при Windows 8, отбелязва VentureBeat.com.


Други приложения обаче се сриват повече под управление на Windows 8. Така например, Facebook Video Calling се „крашва” поне веднъж на месец за нещастие на 13% от своите потребители, докато под Windows 7 страдат само 1% от потребителите. Почти два пъти по-често при Windows 8 се срива и софтуерът iTunes на Apple.

Собственият браузър на Microsoft - Internet Explorer - се срива под Windows 8 със същата честота, както и досега.

Soluto проследява и покупките на РС с новата операционна система. Най-често Windows 8 се ползва на компютрите на HP (16,83%) и Dell (14,65%), които заедно имат над 31% от пазара на новата ОС, следвани от Gigabyte (10,71%), Asus (10,32%) и Acer (8,72%).

 

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019