Как да предпазим компютъра от вируси

Вирусите се превръщат във все по– голям проблем, предвид честотата на заразяваните компютърни системи всеки ден. Тази ситуация засяга както домашните потребители, така и компаниите. Основна причина за разпространението на зловреден софтуер е незнанието на потребителите как да се предпазят и как да действат при инфектиране на техния компютър.

По-бързият и ценово по-достъпен Интернет кара все повече потребители да се възползват от услугите на глобалната мрежа – изпращане и получаване на електронни писма, размяна и сваляне на файлове, комуникация в реално време и т.н. Във всяка една от споменатите възможности се крие опасност. Затова потребителят винаги трябва да подхожда с повишено внимание, когато ползва различните Интернет услуги. 

Най-често срещаните компютърни зарази са:

Вируси (Viruses) – прикачват се към истинска програма, например към редактор за текстообработка. Всеки път, когато стартирате програмата, вирусът се активира и може да се възпроизведе (като се прикачи към друга програма) или да причини сериозни щети по компютъра ви.

E-mail вируси – разпространяват се чрез електронната поща и обикновено препращат свои копия към всички адреси, намиращи се в адресната книга на „жертвата“.

Червеи (Worms) – софтуер, който използва компютърните мрежи и “дупки” в сигурността, за да се разпространява. Копие на червея сканира мрежата за други машини с пропуски в сигурността, премества се в новата машина, използвайки този пробив, и процесът започва отново.

Троянски кон (Trojan horse) – компютърна програма, която ви заблуждава, че е нещо безопасно, например игра. При стартиране, “играта” може да причини различни проблеми, в това число да отвори достъп до вашия компютър, за да може създателят на троянския кон да проникне в него, възползвайки се от вече достъпните ресурси.

Как да разберете дали сте заразени с компютърен вирус?

Първият вариант е периодично извършване на пълно сканиране на компютърната система. Доказал се подход в практиката е да предвидите поне едно цялостно сканиране на всички дялове на твърдия ви диск веднъж в месеца.

Втори вариант - ако забележите различни проблеми по време на работа с компютъра, то това може да е индикатор, че сте "заразен". Например, ако започнат да се появяват съобщения за грешки, липсващи файлове или “увисвания” на системата. Все пак трябва да знаете, че подобно поведение на системата не означава непременно, че компютърът е инфектиран. Затова, при появата на смущаващи симптоми, изпълнете пълно сканиране на системата.

Преди да стартирате пълното сканиране, трябва да обновите вирусните дефиниции на използвания от вас антивирусен софтуер. Също трябва да изключите възстановяването на системата. 

За Windows XP: Натиснете бутона “старт” (Start), десен клик върху “моят компютър” (My Computer) и изберете “свойства”(Properties). От там изберете възстановяване на системата (System Restore) и сложете отметка в “изключи възстановяване на системата”. След това изберете “приложи” (Apply) и на появилия се прозорец натиснете върху “Да” (Yes).

Добра идея е да проверите и кои програми се стартират заедно с операционната система. Някои вируси указват път към изпълнимите си файлове и има възможност да се стартират преди антивирусната програма и да попречат на правилното й функциониране. Отстраняването на този проблем можете да направите по следния начин: бутон Start, след това Run и в появилия се прозорец написвате “msconfig” и избирате Startup, където можете да изберете коя програма да се стартира заедно с операционната система. Важно е да не променяте нищо, ако не знаете на 100% какво правите, тъй като можете да компрометирате нормалната работа на системата.

Лечението

За да започнете „излекуването“, трябва да влезете в така наречения Safe Mode режим - рестартирайте компютъра и преди да започне зареждането на операционната система Windows, натиснете бутона F8 от клавиатурата. След като сте влезли в безопасния режим на Windows, можете да стартирате антивирусната си програма и да направите пълно сканиране на системата. Когато приключи сканирането и заразените файлове бъдат изтрити, погледнете статистиката и вижте дали броят на намерените инфектирани файлове е същият като изтритите. Ако не съответства, то вижте кои вируси не са изтрити и потърсете инструменти за премахването им. Всеки производител предлага подобен род мини приложения, предназначени за изчистване на точно определен вирус.

След като благополучно сте се справили и вирусите са били изчистени, върнете системата в първоначално състояние, като отново включите възстановяването на системата (от System Restore).

Превенция

Важно е да обърнем внимание на вашето поведение в мрежата, за да избегнете заразяване на компютъра, а в някои случаи и загуба на ценна информация. Ето няколко съвета, които ако бъдат спазвани, възможността да инфектирате вашия компютър със зловреден софтуер намалява значително.

Тези на пръв поглед елементарни мерки биха могли да ви предпазят от сериозни проблеми. 

Друг е въпросът за избора на антивирусна програма, която в днешно време е задължителна. В компаниите с по-сложни компютърни инфраструктури мерките също са различни от описаните в статията. За сигурността на системите в добрия случай там се грижат професионалисти и дори цели отдели, които защитават фирмените мрежи с помощта на различни технически средства, обикновено комбинация от софтуер и хардуер. 

Източник: iSOFT Computers

Новини и полезна информация..

Powered By OpenCart
АЙСОФТ Компютърс © 2019